GroenLinks heeft altijd aangegeven dat het Hijschgebouw op de markt niet ons plan is. Wij zijn voorstander van een geheel andere aanpak van het marktplein: intiemer maken, de wederopbouwgevels goed zichtbaar maken, hoogteverschillen aanbrengen, water op het plein, veel groen. Kortom, minder rigoureus, en zeker geen nieuwe bouwwerken. Er zijn al gebouwen genoeg in Hengelo met grote leegstand.

 

Wij kunnen ons dan ook goed vinden in de ideeën van het initiatief “bos op het plein”: geen steen er bij, meer groen op het plein en een ander proces met goede betrokkenheid van de inwoners om tot een betere inrichting van het marktplein te komen.

Om het Hijschgebouw te kunnen plaatsen, is er een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Dat kost de nodige tijd. Bij de presentatie in de Schouwburg gaf het college aan dat er vooruitlopend op de wijziging van het bestemmingsplan al vast een aantal stappen gemaakt kunnen worden. Zo zou onder andere al vast een gevel van de Hijschkamer als monument neergezet kunnen worden. Dat baart ons zorgen. Er worden dan moeilijk omkeerbare stappen gezet (want geld uitgegeven), waardoor een open discussie in de raad voor de voeten gelopen wordt. Dat strookt niet met de door het college beoogde open bestuursstijl. We hebben daarover in de raad vragen gesteld. De antwoorden hebben ons niet gerust gesteld. Het college probeert zoveel mogelijk vaart te maken met het Hijschgebouw. Echter, zodra er geld uitgegeven moet worden, heeft het college toestemming van de raad nodig. We houden de vinger aan de pols.