Lijsttrekker Jan Evers vertelt in het Hengelo's weekblad

Op woensdag 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In deze rubriek stellen wij elke week een lijsttrekker van een Hengelose politieke partij aan u voor. Deze week: Jan Evers, lijsttrekker van GroenLinks. 

Naam : Jan Evers (59)

Partij : GroenLinks (https://hengelo.groenlinks.nl

Burgerlijke staat : gehuwd, 3 kinderen

Huidige baan : Hoofd Universitair Informatiemanagement bij Universiteit Twente

Geboorteplaats : Zwolle

 

 

Wat is voor u het mooiste stukje Hengelo en waarom? 

Ik heb een boek uit 2006, getiteld ‘Architectuur in Hengelo – Thuis in de stad’, waar veel bijzondere huizen en gebouwen in staan. Maar als ik een keuze moet maken, ga ik toch voor een bouwwerk van recentere datum: uitkijktoren Het Weusthag. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over Hengelo, de wijken ten noorden van de A1 met de kleigaten van Rientjes en het Weusthagpark. Dat park is een belangrijke groene long in onze stad en de toren zelf is een mooi kunstobject.

 

Wat onderscheidt uw partij het meest van de andere partijen?

Onze onvoorwaardelijke keuze voor duurzaamheid. We kunnen ons met het oog op de toekomst geen andere keuze veroorloven. Oceanen zijn vervuild met plastic, vissen veranderen van geslacht door medicijnresten in het water, de temperatuur stijgt … Niets doen is geen optie. Daarom ben ik ook een voorstander van Warmtenet, ondanks de financiële tegenvallers. Bovendien is stoppen met dit project duurder dan doorgaan op de ingeslagen weg. En als je zou stoppen met Warmtenet, wat is dan het alternatief? Daar hoor je niets over. 

 

U mag één dag de baas van Hengelo zijn. Wat zou u direct doen?

Ik zou direct inzetten op zonnepanelen en groene daken op al het gemeentelijk vastgoed. Groene daken oftewel sedumdaken zijn heel goed voor de stad; zo’n dak houdt veel water vast en geeft dat vervolgens langzaam weer vrij. Dat heeft een gunstige invloed op de temperatuur in de stad en is goed voor insecten.

 

Waar wilt u over vier jaar trots op zijn?

Ik hoop dat er dan forse stappen zijn gezet op het gebied van duurzaamheid. Naast zonnepanelen en groene daken moeten we Warmtenet doorontwikkelen en absoluut niet op de rem gaan staan. Ook moet er veel meer groen komen in de binnenstad. Het college heeft vorig jaar het energieactieplan ‘Nieuwe Energie Hengelo’ gepresenteerd. Daarin staan goede punten, maar wat ons betreft mogen er nog initiatieven aan worden toegevoegd en daar moet dan ook meer geld in worden geïnvesteerd. 

 

Voorrang voor de fiets is het tweede punt. Straten in zowel de binnenstad als de woongebieden moeten ingericht worden vanuit het perspectief van de fietser en voetganger. Daarna komt pas het gemotoriseerd verkeer. Er moeten in de binnenstad meer mogelijkheden komen om fietsen gratis, bewaakt en overdekt te stallen. Fietsers zijn welkom in het centrum en moeten niet worden geweerd. 

 

Als het aan ons ligt, heerst er over vier jaar een bloeiend cultureel klimaat. Er gebeuren al mooie dingen op cultureel gebied: bijvoorbeeld Poppodium Twente dat nu ontstaat en waar Metropool een belangrijke rol in speelt. Oyfo (HEIM, Crea, Muziekschool) krijgt de kans om haar visie in een gezamenlijk onderkomen te realiseren. En ik ben blij dat Schouwburg Hengelo een zelfstandig theater blijft. Samenwerking met het Enschedese Wilminktheater is prima, maar geen fusie.