Na de ALV op 5 maart 2020 kwamen transitiemanager Remko Cremers en projectleider Marco Lodo vertellen over de energietransitie in Hengelo. Naast GroenLinks-leden waren er ook andere geïnteresseerden aanwezig.

De enthousiaste sprekers hebben een geïnteresseerd en gretig publiek. Het zijn voor het merendeel GroenLinks-leden en belangstellende burgers die zitten te popelen om in actie komen, of om de overheid te bewegen actie te ondernemen. En nu is het eindelijk zover! 

In sneltreinvaart loopt Remco de aanpak door die geprojecteerd wordt op de witte muur. De sfeer is informeel en levendig, na een uur heeft het publiek er nog geen genoeg van en gaan de sprekers nog een kwartier door.

Remko Cremers gebruikt regelmatig woorden als “de burgers verleiden om mee te doen”. Dat laat hij ter plekke zien door de informele wijze waarop hij zijn verhaal vertelt en zich laat onderbreken door de vele vragen die er gesteld worden. Daar gaat hij serieus op in. Hij wordt op zijn beurt verleid door het publiek. Tijdens de borrel gaan de gesprekken in kleine groepjes verder.

Wat zijn we te weten gekomen:

  • Het streefdoel, het eindplaatje van de energietransitie in Hengelo: uiterlijk in 2050 moet Hengelo aardgasvrij zijn.

  • Hoe verloopt het transitieproject Nijverheid, waar loopt het project tegenaan, wat zijn de leermomenten.

  • Wat moet er achter de voordeur gebeuren om de woning voor te bereiden op de energietransitie.

  • Treden er sociale problemen op, bijvoorbeeld tegenwerking van bewoners? En hoe wordt hier mee omgegaan? De bewoners worden zoveel mogelijk betrokken en in een vroeg stadium uitgenodigd om mee te praten. Er is echter nog geen juridisch stelsel wat de burger verplicht om mee te doen met de energietransitie. Dus een burger kan weigeren. Landelijk worden hiervoor nog maatregelen uitgewerkt.

  • Wat wordt er gedaan om medewerking te krijgen van huurders en van woningbezitters? Zo goed mogelijk informeren door aantrekkelijke flyers in de brievenbus en uitnodigen om mee te praten. Ze worden zoveel mogelijk verleid om mee te doen.

  • Krijgen huurders te maken met extra kosten en zo ja, worden ze daarvoor gecompenseerd? De energiebesparing betaalt de kosten. Maar er is geen zicht op de kostenstijging van de energie zelf: gas, elektriciteit, alternatieve energie.

  • Kan het warmtenet ook de woningen in Noord-Hengelo verwarmen? Ja.

  • Is waterstof een alternatief? Nu nog niet. Er wordt al wel op kleine schaal mee geëxperimenteerd.

 

Nely Hofland

Secretaris GroenLinks Hengelo