De komende maanden wordt de RES-Twente in de verschillende gemeenteraden besproken. Zij moeten uiteindelijk akkoord gaan met de RES-Twente. GroenLinks heeft in de voorbespreking in de raad de afgelopen week de volgende aandachtspunten aangegeven:
- We vinden dat er een goed doortimmerd document is opgeleverd, waarin veel achtergrondinformatie en onderbouwing is te vinden.
- Voor warmte in het buitengebied wordt een belangrijke rol toegekend aan bio-vergisters, die gas produceren uit mest. Houd er goed zicht op dat dit uitsluitend mono-vergisters zijn, en dat er geen extra producten (bijvoorbeeld afval uit de voedingsindustrie) aan toegevoegd moeten worden om goed te kunnen draaien. Daarnaast: houd rekening met een vermindering van de veestapel.
- Er wordt vooralsnog veel meer zon-op-grond dan zon-op-dak gepland. Doe er alles aan om dat om te draaien: eerst zon-op-dak, dan zon-op-grond.
- In de voorliggende plannen is de verhouding wind/zon 40/60. Met wind kan veel effectiever en tegen lagere kosten elektriciteit geproduceerd worden. Het aan te leggen netwerk is fors goedkoper en de elektriciteitsproductie is betrouwbaarder. Werk daarom toe naar de verhouding 60/40, meer wind dan zon.
- We komen in het Twentse bod nog 142 GWh van de te leveren 1.500 GWh te kort. Wat ons betreft mag het Hengelose bod van 67 GWh omhoog.
- Besteed bij de aanleg van zonnevelden meer aandacht aan biodiversiteit. Geef voldoende ruimte onder en tussen de panelen.
- Er moet een goede afstemming tussen buurgemeenten zijn, in plaats van zienswijzen indienen op elkaars plannen.
Op 14 april is de vervolgbespreking in de raad. Daarna wordt de inbreng vanuit de verschillende Twentse raden verwerkt in de definitieve RES-Twente 1.0 en in juni ter goedkeuring in de raad voorgelegd. 1 juli kan dan het bod vanuit Twente ingeleverd worden.
Jan Evers, fractievoorzitter GroenLinks Hengelo