De financiële randvoorwaarden zijn er dan ook naar: met inachtneming van het risicoprofiel hebben we M€ 10-20 beschikbaar voor mooie dingen in Hengelo.
Om onze stad, regio, land en wereld leefbaar te houden, wil GroenLinks de beschikbare middelen voor een belangrijk deel inzetten voor duurzaamheid en de energietransitie. Een belangrijke kapstok daarvoor zijn de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, waarvoor de Hengelose raad anderhalf jaar geleden gekozen heeft door Hengelo aan te melden als Global Goals Gemeente. We zullen de duurzaamheidsdoelen dan ook door moeten vertalen in de doelen en indicatoren van onze beleidsbegroting. Ik verwacht dat het college daar een voorzet voor doet bij de beleidsbegroting van 2022.
In het afwegingskader van de kadernota staat (p20) "duurzaamheid moet vooral bijdragen aan kwaliteit van leven en gezondheid van inwoners". Echter, duurzaamheid is een intrinsieke waarde van onze aarde, nastrevenswaardig op zich, niet alleen omdat het goed is voor mensen. Denk aan biodiversiteit. Holistisch gezien draagt duurzaamheid altijd bij aan kwaliteit van leven.
Het college stelt voor om bij overgang naar ecologisch maaibeheer het buitengebied niet mee te nemen. Daarmee laat je een heel groot areaal buiten deze overgang, terwijl in de PM de meest partijen voor scenario 3a waren. Groenlinks vindt dat we dat zeker wél moeten doen om biodiversiteit te bevorderen, en dient daarom samen met anderen een amendement daartoe in.
Het is ook van groot belang om geen vertraging op te lopen met de uitvoering van onze andere duurzaamheidsambities, zoals onder andere verwoord in Nieuwe Energie Hengelo. De ambtelijke organisatie geeft aan dat er nú 3 fte extra nodig zijn: één voor de aansturing van
duurzaamheidsprojecten en twee voor communicatie en participatie. Het college wil hiervoor geen middelen vrij maken, omdat die vanuit Den Haag moeten komen. Als we echter kijken naar de consternatie die er nu al is rond zoekgebieden voor zonne- en windenergie en de RES – we kunnen ons geen verdere vertraging veroorloven om onze inwoners mee te nemen bij het realiseren van onze eigen duurzaamheidsambities. En die middelen uit Den Haag die komen er zeer waarschijnlijk wel. Daarom ons amendement A06 om wél nú middelen vrij te maken voor de gevraagde 3 fte om geen kostbare tijd te verliezen. Samen met Lokaal Hengelo en Lid Huis in ’t Veld.
Voor de gezondheid van sporters en het verminderen van milieuvervuiling heeft GroenLinks jaren gestreden voor het niet meer gebruiken van rubber infill op kunstgrasvelden. Het doet ons dan ook goed te lezen dat het college hier nu in mee gaat.
Kunst & cultuur: tot nu een magere inzet van het college, wij zetten in op meer, te bespreken bij de kunst & cultuurnota na de zomer. Hierbij ook de creatieve broedplaats in het havengebied mee te nemen – zie de motie M06, ateliers Hart van Zuid waarin we het college vragen in gesprek te gaan met de betrokken kunstenaars en anderen die wensen aan te sluiten, voordat de kunst- en cultuurnota opnieuw aangeboden wordt. Samen met Lid Huis in ’t Veld en Lid Capelle.
In de afgelopen tijd is weer pijnlijk duidelijk geworden dat kwetsbare inwoners in tijden van crisis vaak nog harder geraakt worden. Dit was te zien aan de sluiting van de Voedselbank, geen jeugdwerkers meer op straat en oplopende wachtlijsten in de Jeugdzorg en GGZ. Goed dat er ingezet wordt op het interventieprogramma sociaal domein, om meer grip te krijgen op de financiën én extra inzet op preventie. We zien graag dat er meer duurzame (subsidie)relaties komen met minder aanbieders. Geef vertrouwen aan de professional, door naar ze te luisteren én ze financiële zekerheid te geven.
In coronatijd is er veel omgezet naar digitaal werken. Blijf echter aandacht houden voor fysieke en laagdrempelige toegankelijkheid voor kwetsbare inwoners. Daarom steunen we de motie Toegankelijkheid van de CU.
Onlangs zagen we voorbeelden van niet-inclusief taalgebruik in de Jaarstukken en de kadernota. GroenLinks vindt het belangrijk om hier bedachtzaam op te zijn. Daarom onze motie M05, inclusief taalgebruik, waarin we het college vragen om voor het einde van het jaar met een voorstel richting onze raad te komen om te werken aan een inclusiever taalgebruik in de uitingen vanuit de gemeente. Samen met LH en Lid Huis in ’t Veld.
Tot slot: graag zien we volgend jaar de samenleving weer betrokken bij het ophalen van wensen voor nieuw beleid. Dat is een uitgelezen mogelijkheid om onze inwoners goed te betrekken bij de ontwikkeling van hun stad.