Geacht college en raad,

Er staan veel mooie dingen op stapel in Hengelo: de aanleg van het nieuwe marktplein gaat van start, er worden winkels getransformeerd naar wonen, Hart van Zuid krijgt steeds meer vorm, de ontbrekende schakel van de F35 wordt aangelegd. Hengelo is en blijft een fijne stad om in te leven.

In mijn bijdrage ga ik in op een aantal punten die beter kunnen én moeten.

De financiële reserves van Hengelo zijn hoog – er zit ruim 30 miljoen euro in de pot.

Desondanks stelt het college: "Om uitvoering te kunnen geven aan de activiteiten … uit het omgevingsprogramma Nieuwe Energie … of de Transitievisie Warmte … is de beschikbare capaciteit onvoldoende", en "wanneer niet voldoende rijksmiddelen beschikbaar komen, dan moeten we keuzes maken of ambities bijstellen". In de recente beleidsrapportage hebben we een meevaller van 2,7 M€ - goed voor de inzet van 27 mensjaar!

Voor ons is het ondenkbaar om in de vertraging te schieten. De burgerparticipatie bij de energietransitie moet volop doorgezet worden met een goede begeleiding. Graag zien we daarbij de inzet van burgerfora, in lijn met de RES-Twente. Een schrikbeeld is te zien in de HUMAN-documentaire “Tegenwind – het verdriet van de veenkolonieën”, waarbij de burgers tegenover de overheid komen te staan bij twee windmolenprojecten. Zo mag het hier echt niet gaan, lokale betrokkenheid en lokaal eigendom zijn sleutels tot succes voor de transitie. Menskracht voor een goede begeleiding daarbij is onmisbaar.

Zo nodig zetten we onze reserves in voor de warmte- en energietransitie, geen vertraging door onvoldoende middelen van het Rijk. We houden het college dan ook aan de toezegging om tijdig bij de raad terug te komen als we vertraging dreigen op te lopen door gebrek aan financiële middelen.

Hengelo is een Global Goals gemeente. De duurzaamheidsdoelstellingen zijn het kompas bij ontwikkeling en uitvoering van beleid. En moeten dan ook toetsbaar en concreet verwerkt worden in de programma’s van de beleidsbegroting. Het college heeft toegezegd dat te gaan doen, we zien daar graag versnelling in. Wat kan het college toezeggen voor 2022?

Dan over de “slimme stad” en privacy. We benutten graag de digitale mogelijkheden om het leven van de Hengeloër beter, gezonder en mooier te maken met ‘slimme stad’-oplossingen – met respect voor privacy. En uiteraard met aandacht voor inwoners die moeilijk mee kunnen komen in de digitale wereld, niemand mag buitengesloten worden. Ethische en privacy afwegingen nemen we integraal mee bij de ontwikkeling van oplossingen. We zullen met voorstellen komen om een digitale ethische commissie in te stellen, met daarin experts én inwoners van Hengelo. Dit naar voorbeeld van andere gemeenten, zoals Hilversum, Nijmegen en Enschede.

Het college geeft aan dat zij "particulieren [willen] bewegen om minder stenen in de tuinen te leggen" en "[er is een] pilot gestart om het ontstenen van voortuinen integraal mee te nemen bij herinrichtingsprojecten" – hoe? Wij stellen voor om hiervoor een plan te ontwikkelen. Graag reactie van het college.

In het Sociaal domein waarderen we de inzet van het college om te experimenteren met een integrale aanpak, de doorbraakmethode. Ook onderschrijven we het inzetten op andere vormen van contracteren.

Wel is onzeker welke effecten we toe kunnen schrijven aan de op dit moment ingezette maatregelen. We waren verrast met de aangekondigde maatregelen in het Sociaal Domein, waar geen uitgebreide afweging aan vooraf is gegaan. Wij kunnen ons niet vinden in de voorgestelde maatregel 1 (max 4 uur / 4 dagdelen), die niet bijdraagt aan het vertrouwen in de professional en een extra bureaucratische horde opwerpt.

Ook blijven we bezorgd over de voorbeelden waar het fout gaat in de bejegening van cliënten. En we vinden het ingewikkeld dat er meer op het voorliggend veld gestuurd wordt (wat we toejuichen) zonder dat er meer middelen tegenover staan. Hierover is een goede afstemming met onder andere Wijkracht noodzakelijk.

We kijken met grote belangstelling uit naar de plannen voor het aangekondigde circulaire ambachtscentrum aan de Wegtersweg. Heel belangrijk voor hergebruik en minder grondstofverspilling. Het wordt al jaren aangekondigd, we willen dat het er nu echt van komt.

In december vorig jaar heeft raad het college opdracht gegeven om voldoende geld beschikbaar te stellen voor groene daken en ervoor te zorgen dat er geen inhoudelijk goede aanvragen afgewezen worden. Klopt het geluid dat deze subsidiepot uitgeput is, waardoor er geen aanvragen meer ingediend kunnen worden?

Tot slot: afgelopen weekend heb ik het boek Een Dartele Dame doorgenomen. Een mooi boek uit 1998, ter ere van het 50-jarig bestaan van de Hengelose Kunstzaal. In 1948 een initiatief van mevrouw Stork-Damen. Wat een kunstrijkdom wordt daarin geschetst, met als belangrijke kern het belang van een vaste expositieruimte en substantiële bijdragen vanuit de gemeente. Hopelijk gaan we die stap naar een vaste plek voor de beeldende kunst en een hogere bijdrage vanuit de gemeente volgend jaar maken. Voor een nóg fijnere stad om in te leven.