Wat was de motie?
In Hengelo heeft 6,1 procent van de huishoudens te maken met energiearmoede. Dat is meer dan de gemiddelde in Nederland. Dat zijn mensen die vaak in slecht geïsoleerde woningen leven, met hoge energiekosten en een laag inkomen. Voor deze groep is het lastig om hun woningen te verduurzamen of simpelweg hun energierekening te betalen. Dit leidt niet alleen tot financiële stress, maar kan ook zorgen voor een ongezond binnenklimaat en zelfs gezondheidsproblemen.
De motie stelde voor om de €700.000, die anders naar de algemene reserves zou gaan, te investeren in extra energiebesparende producten en advies via de Fix-brigade en Energie van Hengelo. Deze Fix-brigade heeft al zo'n 1.000 huishoudens geholpen met eenvoudige maatregelen zoals radiatorfolie en ledlampen, maar hun budget is beperkt. Met slechts €130 per woning is er weinig ruimte om meer impactvolle maatregelen te treffen, zoals het aanbieden van radiatorventilatoren of verbruikersmanagers, die in andere gemeenten wél worden verstrekt. De motie werd ingediend met steun van D66, SP en CU.
Waarom is de motie verworpen?
Het college was van mening dat er al genoeg middelen worden ingezet om energiearmoede tegen te gaan. Er zijn inderdaad subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van woningen, maar deze zijn voornamelijk gericht op mensen met een koopwoning. En juist in de huurwoningen, waar energiearmoede vaak het meest voorkomt, schiet de ondersteuning tekort. Daarnaast werd recentelijk extra geld toegekend aan Energie van Hengelo, maar dit bedrag is niet toereikend om de problematiek voldoende aan te pakken.
Een ander argument was dat er al bestaande programma’s zijn om de energietransitie te stimuleren, en dat deze gelden beter in de algemene reserves kunnen blijven. Maar ik geloof dat we nu in actie moeten komen, en de Fix-brigade had met dit bedrag zoveel meer mensen kunnen helpen.
Wat nu?
Hoewel de motie is verworpen, betekent dat niet dat het probleem van de tafel is. Energie van Hengelo heeft aangegeven meer middelen nodig te hebben om hun werk voort te zetten, en dat signaal moeten we serieus nemen. De Fix-brigade doet geweldig werk met beperkte middelen, en juist nu we midden in een energietransitie zitten, moeten we ervoor zorgen dat niemand achterblijft.
Ik blijf in gesprek met Energie van Hengelo en het college om te kijken waar we nog stappen kunnen zetten. Daarnaast blijf ik pleiten voor extra ondersteuning voor huurders, omdat zij vaak de grootste klappen van energiearmoede opvangen.
Deze strijd is nog niet voorbij. Als gemeenteraad hebben we een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen in Hengelo in een comfortabele, betaalbare en duurzame woning kan wonen. En daar blijf ik me voor inzetten.
Abby Gomez
Raadslid GroenLinks Hengelo
----
Heb jij ook te maken met hoge energiekosten en weet je niet waar je terecht kunt? Neem dan contact op met de Fix-brigade of kijk naar de mogelijkheden bij Energie van Hengelo.